De oorsprong van Mindfulness

Oorsprong van Mindfulness

 

Mindfulness vindt zijn oorsprong in de Boeddhistische tradities en is in het Westen vooral bekend geworden en geïntroduceerd door de Vietnamese monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh en professor Jon Kabat-Zinn. Thich Nhat Hanh heeft naast zijn enorme inzet voor de bevolking tijdens de Vietnamoorlog nu een meditatiegemeenschap opgezet in de Dordogne, Frankrijk: Plum Village.
Jon Kabat-Zinn is beoefenaar van yoga, vipassana meditatie en daarnaast wetenschapper (moleculair bioloog). Hij heeft de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) ontwikkeld. Hiermee heeft hij de oosterse kennis, meditatie en yoga gecombineerd met westerse inzichten en wetenschappelijke kennis.
Jon Kabat-Zinn is werkzaam in de University of Massachusetts Medical Center, VS, waar hij de training aanbiedt met als doel om mensen te ondersteunen in hun ziekteproces. Hij is ervan overtuigd geraakt dat meditatie en de kwaliteit van aandacht een belangijke rol kan spelen in het genezingsproces van (chronisch) zieke mensen. Na het volgen van de training gaven patiënten aan dat ze anders met hun klachten hadden leren omgaan of zelfs dat hun klachten verminderden.

Mindfulness is in opkomst en steeds bekender in Nederland en Europa. Tevens er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de mindfulnesstraining bij mensen met pijn, angst, fybromyalgie, psoriasis, chronische depressie en kanker.
In een later stadium ontwikkelden Mark William, John Teasdale en Zindel Segal de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Binnen deze therapie zijn elementen uit de cognitieve gedragstherapie toegevoegd.
Momenteel is Mindfulness in het kader van terugvalpreventie bij verslavingen in opkomst: Mindfulness Based Prelapse Prevention (MBPP).

“Mindfulness is simply being aware of what’s happening right now,
without wishing it were different.
Enjoying the pleasant, without holding on when it changes (which it will)
Being with the unpleasant, without fearing it will always be this way (which it won’t)”

~ James Baraz ~

Bronvermelding:

  • www.plumvillage.org
  • “Handboek meditatief ontspannen”, Jon Kabat- Zinn
  • “Mindfulness based relapse prevention”, handboek voor trainers, Monique Schepers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Remember yesterday, dream of tomorrow, but live more today